Het Kase Starglow effect filter
Het Kase "Starglow effect astro filter"
Wanneer je iemand vraagt hoeveel sterrenbeelden er zijn, krijg je heel vaak 12 als antwoord. De 12 sterrenbeelden van de zodiac of dierenriem waarvoor er wekelijks in de tijdschriften door astronomen een horoscoop wordt geschreven. Maar de zodiac zijn de sterrenbeelden waar de zon in de loop van het jaar doorheen schuift. Dat is dus maar een klein stukje van de hemel. De volledige hemel is opgedeeld in maar liefst 88 sterrenbeelden. Iedereen kent toch de Grote Beer, niet? Een deel van die sterrenbeelden zijn tijdens heldere nachten gedurende de loop van het jaar te zien vanuit het noordelijk halfrond. Sommige sterrenbeelden zijn enkel vanuit het zuidelijk halfrond te zien.

De oorsprong van die sterrenbeelden vinden we bij de oude Grieken. Zo'n 5000 jaar geleden was er in het oude Griekenland nog geen Netflix en zaten de mensen ' s avonds gewoon buiten. Er was toen nog geen kunstmatige lichtvervuiling. Ze keken naar boven en zagen duizenden sterren fonkelen. De Grieken probeerden in die sterren beelden te herkennen. En de lokale verteller verzon bij elk beeld dat ze zagen in de sterren wel een sterk verhaal...
Intussen is de lichtvervuiling sterk toegenomen, waardoor zwakke sterren nauwelijks of niet meer te zien zijn met het blote oog. De heldere dominante sterren zijn vaak wel goed te zien, waardoor we de sterrenbeelden kunnen herkennen aan de hemel.

Wanneer je aan astro- of nachtfotografie doet, pikt jouw camera het licht van die zwakkere sterren wel op. Op je foto staan veel meer sterren dan je met het blote oog ziet. En de dominante sterren zijn plots niet meer zo opvallend. Het is dan ook moeilijk om op een nachtfoto de sterrenbeelden te herkennen. Zou het niet tof zijn om de sterrenbeelden op foto te krijgen zoals we ze ervaren met het blote oog?

Nachtfotograaf Allyn Wallace ontwikkelde samen met Kase Filters een speciaal voorzetfilter dat er voor zorgt dat die dominante sterren er echt doet uitspringen.
Het filter is een glazen plaatje met een dunne matte coating op. Eigenlijk een stukje troebel glas met een lichte structuur in. Het licht van die fellere sterren zal door dat troubele laagje wat gediffuseerd worden. Het licht wordt wat uitgesmeerd tot een vlekje ipv een puntje. Hierdoor zal de ster minder uitgebrand zijn waardoor de kleur van de ster veel beter tot zijn recht komt.

De foto boven is een combinatie van 2 foto's. Met het filter voor de lens is ook de voorgrond een beetje blurry. De truuk daar is dus om de foto eens met en eens zonder het filter te maken en beide beelden in Photoshop bij elkaar te voegen.

Conclusie:
Wanneer je regelmatig aan nachtfotografie doet is dit zeker wel een leuk hebbeding. Het geeft je nightsky foto een extra leuk effect. 
 
https://www.jimdesitter.be/
  Jim De Sitter     15-03-2021 13:15     Reacties ( 0 )
Reacties (0)

Geen reacties gevonden.